Od Niedzieli Palmowej w Wielkopolskim Parku Etnograficznym panuje świąteczny nastrój. W dworze i kilku domach w muzealnej wsi przygotowano „święcone”. Jajka, chleb, kiełbasa, placek i baranek z masła to podstawowe produkty przygotowywane na wielkanocne śniadanie.
Ilość i rozmaitość potraw szykowanych na święta zależała i zależy od zamożności rodziny i od panujących w domu zwyczajów. Biedniejsi mieli skromne „święcone”, niekiedy będące podarunkiem od bogatszych gospodarzy, zamożniejsi bardziej obfite, a szczególnie okazałe było „święcone” w dworze, bogatsze choćby o mazurki.
Chałupa sołtysa z Dobrca koło Kalisza
Chałupa komornicza z Godziesz Wielkich koło Kalisza
Chałupa średniozamożnego gospodarza z Ołoboku koło Ostrowa Wlkp.
Chałupa zamożnego gospodarza ze Sławna (okolice Poznania)
Chałupa zamożnego gospodarza z Gaju koło Gniezna
Dwór ziemiański ze Studzieńca koło Rogoźna
Ale zanim poświęcono potrawy w kościele lub w dworze, wcześniej w Wielki Czwartek szykowano dla dzieci w ogrodach i sadach zajęcze gniazda
… a dzień później w Wielki Piątek budowano w kościele grób Chrystusa. W naszym muzealnym kościele również budujemy grób. Do jego wystroju używamy oryginalnych elementów pochodzących z lat 30. XX wieku oraz żywych kwiatów..