środa 20 kwiecień 2011

Wielkanoc w Wielkopolskim Parku Etnograficznym

Od Niedzieli Palmowej  w Wielkopolskim Parku Etnograficznym panuje świąteczny nastrój. W dworze i kilku domach w muzealnej wsi przygotowano „święcone”. Jajka, chleb, kiełbasa, placek i baranek z masła to podstawowe produkty przygotowywane na wielkanocne śniadanie. 

  Ilość i rozmaitość potraw  szykowanych na święta zależała i zależy od zamożności rodziny i od panujących w domu zwyczajów.  Biedniejsi mieli skromne „święcone”, niekiedy będące podarunkiem od bogatszych gospodarzy, zamożniejsi bardziej obfite, a szczególnie okazałe było „święcone” w dworze, bogatsze choćby o mazurki.

 

 

Chałupa  sołtysa z Dobrca koło Kalisza

 

 

Chałupa komornicza z Godziesz Wielkich koło Kalisza

 

 

Chałupa średniozamożnego gospodarza z Ołoboku koło Ostrowa Wlkp.

 

 

 

Chałupa zamożnego gospodarza ze Sławna (okolice Poznania)

 

 

 

Chałupa zamożnego gospodarza z Gaju koło Gniezna

 

 

 

Dwór ziemiański ze Studzieńca koło Rogoźna

 

 

 

 

 

 

Ale zanim poświęcono potrawy w kościele lub w dworze, wcześniej w Wielki Czwartek szykowano dla dzieci w ogrodach i sadach zajęcze gniazda


 

 

 

 

 

 

 

… a dzień później w   Wielki Piątek budowano w kościele grób Chrystusa. W naszym  muzealnym kościele również budujemy  grób. Do jego wystroju używamy oryginalnych elementów pochodzących  z lat 30. XX wieku oraz żywych kwiatów..

 

 

Archiwum