środa 08 sierpień 2012

Matki Boskiej Zielnej

O godzinie 10.20 zapraszamy do wzięcia udziału w poświęceniu bukietów w kościele z Wartkowic w Wielkopolskim Parku Etnograficznym.

Na nawisu będzie można kupić lokalne produkty nawiązujące do święconych roślin: miód i produkty pszczele, suche rośliny, ozdoby ze słomek a w chałupie ze Sławna będzie można spróbować naparów z ziół!

15 sierpnia w kalendarzu kościoła rzymsko-katolickiego jest dniem Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. W tradycji ludowej dzień ten poświęcony jest Matce Boskiej Zielnej. Tego dnia święci się niemal wszystko, co kwitnie i owocuje.
Święcono w postaci bukietów lub wieńców: w bukietach występowały kłosy zbóż, marchew, jabłka, mięta, mak ogrodowy, bylica boże drzewko, wrotycz, macierzanka, len, wianki natomiast pleciono z ziół zbieranych na polach i łąkach. Wszystkie poświęcone rośliny miały swoje przeznaczenie: marchew stosuje się przy żółtaczce, jabłka przy bólach zęba i gardła, mięta na chory żołądek: zatrzymuje „zwolnienie”, pietruszka na choroby pęcherza, „dobra też na gorączkę”, pokrzywa „dobra na ciśnienie krwi”, też przeciw reumatyzmowi, wrotycz przeciw pasożytom, „na glisty”, len na wrzody, rany, krwawnik na choroby żołądka, płuc: „też na stawy”, macierzanka „dobra na leczenie brzucha”, „kobietom na macicę jak mają boleści”, piołun na regulację żołądka i wątroby, lipa na „łamanie w kościach”, „na ograszki”.
Poświęcone bukiety i wianki przynosi się do domu wierząc, że mają cudowną moc:
•    wywarem z poświęconych ziół myje się głowę kiedy boli, używa się ich również jako leczniczej herbaty przy dolegliwościach.
•    bukiety zawieszano przy obrazach, zanoszono również na pole i zatykano w len lub kapustę, a po sześciu dniach zabierano je stamtąd i chowano na strychu; wianki zawieszano również na zewnątrz domów, co miało chronić przed burzą, piorunami, i gradobiciem.
•    ziół używano do leczenia - kadzono nimi w domach a służyć to miało ochronie przed chorobami; wkładano także do trumny zmarłemu.
•    okadzano także bydło w chorobie lub gotowano i dawano do picia.  
•    wkładano w podwaliny stawianego domu – miało to przynieść domownikom dostatek i powodzenie;

Archiwum